Aktuellt om fiberutbyggnad i Hållnäs

FIBERUTBYGGNAD

Angående bredbandsutbyggnad på Hållnäshalvön så går det trögt för huvudaktören IP Only att få tillräckligt stor anslutning.

Pågående projekt på Hållnäshalvön är från Fagerviken och rakt ut till kusten, dvs Klungsten. 

Enligt uppgift har 45% tecknat intresseanmälan och deras mål var 60% av fastigheterna inom Socknen. Tierps Kommun och Sockenrådet jobbar för att få fram information, tidsplaner men även alternativa lösningar.

Vi inom Sockenrådets styrelse ska träffa representanter för kommunen och IP Only inom en snar framtid.

Känner du för att jobba med oss i rådet kring dessa frågor eller har du kontakter och kunskaper att dela med dig av? Tveka inte att kontakta oss på info@hallnas.info

Exempel på erfarenheter och lösningar på landsbygden på andra håll i landet är intressant.

Det finns information på kommunens hemsida som uppdateras med information om de olika projekten.

NEDSLÄCKNING AV KOPPARNÄTET 

Telias kopparnät släcks ner succestivt, varav en del platser i Hållnäs är aktuella i maj 2018. Mer information vilka finns också via ovanstående länk till kommunens hemsida.

”De abonnenter som berörs när kopparnätet för fast telefoni försvinner utrustas med en radiodel för telefoni och inernetanslutning, alternativt telefoni och bredband via fiber. Radiodelen kan på platser med sämre täckning förses med specialantenn och har bättre prestanda än traditionell mobiltelefoni.”  (utdrag från sidan)

De som har telefoni ansluten till aktuella telestationer ska få information om detta i god tid. Post och telestyrelsen är tillsynsmyndighet. Det går också att hitta information via nedanstående länk: https://www.telia.se/privat/ om/framtidensnat

Post och TeleStyrelsens sida: https://www.telekomguiden.se/bredband/

3 Kommentarer
 1. Ola Carlsson
  Ola Carlsson says:

  IP Only har för tillfället grävstopp på mark som ägs av Tierps kommun i hela kommunen, för att de inte följt reglerna om trafikanordningsplaner samt återställning. Inga av de platser de hittills arbetat i är slutbesiktigade och godkända. De har inte tillstånd att starta några nya projekt just nu (oktober 2017) och får för närvarande inga nya grävtillstånd, förrän allt efterarbete vid tidigare grävningar har slutförts och godkänts. Leverans av bredbandstjänster till deras kunder är igång, med undantag av kunder i Tierp och Månkarbo.
  Jag svarar på min egna fråga😁

  Svara
  • Åsa Norling
   Åsa Norling says:

   Hej Ola! Tack för kommentaren och att du svarar på din egen fråga – just nu har vi själva fler frågor än svar :/
   Du kanske vill vara med i vår lokala arbetsgrupp för att driva de här frågorna? Håll gärna koll här, vi berättar när vi får till ett mötesdatum med kommunens bredbandsansvarige och IP Only. Vänliga hälsningar /Åsa

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *