Laddar Evenemang

« All Events

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

St.Olav Waterway

juni 8

Var med när skeppet Albanus angör Ängskärs brygga under sin invigningsresa av St Olav Waterway – en pilgrimsled på både på land och till sjöss!

Hållnäs Sockenråd finns på plats med info om bredband, projekt Framtid Hållnäs, sommarens programfolder och så sommarlotteriet till stöd för På Tur i Hållnäs-evenemangen, förstås! Kom och prata med oss!

Program Ängskär 8 juni

11:00-22:00 Kolhuset öppet

12:00-18:00 Informations- och markandsföringstältet öppet – Tierps kommun, Tierpsbyggen, Upplev Norduppland, Hållnäs Sockenråd, Naturskyddsföreningen

15:30 Albanus seglar in. Musikunderhållning av Jernbrukarna

17:00 Guidad vandring bland växterna på strandängarna och i skogen invid hamnen – Svante von Strokirch, Naturskyddsföreningen

18:00 Middag för de som förbokat sig

18:45 Naturhamnar mellan Svartklubben och Örskär längs St Olav Waterway. Ett axplock  ur hamnguiden ”Öregrunds övärld”.  Björn Geijer, medförfattare och ordförande Argos båtklubb.

19:20 Det historiska Ängskär – Roine Henriksson, berättar om Ängskärs betydelse som exporthamn under Lövstabruks storhetstid.

20:00-22:00 Fortsatt samkväm  – Kolhuset öppet, underhållning med bandet John Svensson Boggier

Se information i länken:
st_olav_broschyr_SVE_v3 (1)

Så här skriver Tierps kommun på sin hemsida om projektet:

I slutet av maj inleddes invigningen av pilgrimsleden St Olav Waterway i Åbo. Leden berör både Tierps kommuns kustområde och Upplandsleden genom kommunen. Den 8 juni får Ängskär båtbesök som en del av invigningen.

St Olav-projektet har lett fram till två leder. Det är vattenvägen mellan Åbo i Finland och den svenska kusten och Vikingaleden på land som avslutar förbindelsen mellan Åbo och norska Trondheim. Vikingaleden följer bitvis Upplandsleden och är i sin tur en del av Helgonleden som bär vidare till pilgrimernas mål Nidarosdomen i det forna biskopssätet Trondheim.

Tierps kommun medverkar inte i St Olavprojektet, men väl anslutande skärgårdssamarbeten för utveckling av kustturism och en kustnära farled, från Östhammars kommun i söder till Nordanstigs kommun i norr. Djuphamnen i Ängskär är en av de utpekade besökshamnarna längs farleden. I skärgårdssamarbetet ingår även inventering av naturvärden i grunda havsvikar, för att kustutvecklingen ska ske med största möjliga naturhänsyn. Detta skärgårdssamarbete ingår i den kustplanering som EU sagt att Europas kustkommuner ska genomföra.

Kolhuset i Ängskär

Kolhuset i Ängskär är centralpunkt för invigningen på den svenska sidan. Kolhuset kommer att ha öppet från förmiddag till sen kväll den 8 juni med föreläsningar och underhållning. Tierps kommun med flera aktörer finns på plats med information och olika aktiviteter, Naturskyddsföreningen står för guidad vandring över strandängar och i skogspartier nära hamnen.

En huvudattraktion är när galeasen Albanus från Åland seglar in och lägger till i Ängskär på sin invigningsresa längs vattenvägen.

Detaljer

Datum:
juni 8
Evenemang Kategorier:
, , , , , , ,

Arrangör

Tierps kommun
Webbplats:
http://www.tierp.se

Plats

Kolhuset, Ängskärsklubben
Ängskär 364
Hållnäs, 81965 Sverige
+ Google Map

Detaljer

Datum:
juni 8
Evenemang Kategorier:
, , , , , , ,

Arrangör

Tierps kommun
Webbplats:
http://www.tierp.se

Plats

Kolhuset, Ängskärsklubben
Ängskär 364
Hållnäs, 81965 Sverige
+ Google Map