Framtid Hållnäs är ett brett, treårigt utvecklingsprojekt för en hållbar framtid på Hållnäshalvön med omnejd. Projektet ägs av Hållnäs Sockenråd och finansieras av EUs Landsbygdsfond genom Leader Nedre Dalälven. På den här sidan kan du läsa lite mer om projektets bakgrund, mål och genomförande.
Läs här hur du kan delta i Framtid Hållnäs!
Vill du ha den korta versionen? För en snabb presentation av Framtid Hållnäs – klicka här!
Några kortsiktiga mål med projektet (måste vara uppnådda vid projektslut 2021)
- Att vi kartlagt intresse och förutsättningar för ett seniorboende centralt i Edvalla och delgett Tierps kommun detta.
- Att en lokalekonomisk analys (LEA) producerats för Hållnäs, och att den legat till grund för och format det fortsatta projektet. Läs om vår LEA här. Se SCBs statistikpaket över Hållnäs (2018) här.
- Att vi producerat en hållbar marknadsföringsplan för Hållnäs, i samverkan med kommunen, och att ett aktivt marknadföringsarbete påbörjats.
- Att hemsidan hallnas.info är relevant för boende och besökare och kontinuerligt uppdateras med hus och lokaler som är till salu eller kan hyras ut.
- Att vi verkat för gemenskap, kompetenshöjning och inspirationsspridning inom relevanta och önskade ämnesområden för nuvarande invånare.
- Att vi kartlagt existerande fysiska och virtuella mötesplatser och hur de används i nuläget.
Långsiktiga mål (som inte behöver uppfyllas under projekttiden)
- Skapa större attraktionskraft och bättre förutsättningar för inflyttning och förhindra utflyttning – och därmed ge en grogrund för en framtida befolkning av fastboende på Hållnäshalvön.
- Att det finns fler fastboende i Hållnäs. Vi siktar på 5 nyinflyttade familjer vid projektets slut, men hoppas på fler inom några år efter projektslut.
- Fler besökare till Hållnäshalvön, och därmed bättre förutsättningar för nya företag och arbetstillfällen.
- Att det startats nya företag inom bland annat besöksnäring och lokal matproduktion.
- Större och mer varierat utbud av evenemang och fritidsaktiviteter för både boende och besökare.
- Öka medvetenheten och intresset för Hållnäshalvön och skapa en positiv anda i bygden.
- Ett ökat lokalt ideellt engagemang i föreningar och idégrupper.
- Att basservice – skola, mataffär och besinmack – finns kvar.
- Att Hållnäs upplevs som mer attraktivt, som en plats att bo på och besöka.
Projektets genomförande och aktiviteter
- Projektets kärna är styrgruppen (Sockenrådets styrelse), de två projektledarna (arbetar 20 % var i projektet) samt referensgruppen (ca 10-15 lokala personer som tillfrågats för att så bra som möjligt ge röst åt olika grupper i bygden, samt för sina specialkunskaper/utbildning eller bakgrund).
- Uppstart av lokala idégrupper och nätverk, med avstamp i t ex temakvällar. Dessa är coachade av projektledarna, som kan ge stöd med allt från research och stödmöjligheter till kontakt med myndigheter och informationsspridning. Läs mer om aktiva idégrupper och hur du kan delta här.
- Projektet inleds med ett kartläggande av behov och insatsområden,
- Vi startar projektet med en Lokalekonomisk analys med grön profil (LEA), för att underbygga slutsatser och beslut av insatsområden. Läs Lokalekonomisk analys för Hållnäs 2019-20 här.
- Vi kommera i ett tidigt skede att intervjua aktiva företagare och föreningar i bygden. Detta för att kartlägga behov, möjligheter till samarbeten och fånga upp utvecklingsidéer, samt samla in kompletterande information för vår LEA.
- Undersökning av intresse och förutsättningar för ett byggande av trygghetsboende.
- Aktiv marknadsföring av Hållnäs, samt utveckling av en långsiktig marknadsföringsplan i samarbete med kommunen och förhoppningsvis en lokal marknadsföringsgrupp.
- Kompetensutveckling och inspiration: föreläsningar, temakvällar, workshops och andra inspirationsevenemang under jan-maj och sept-nov. Både föreningar och individer är varmt välkomna att föreslå tema för träffar och/eller vara medvärdar för en.
Bakgrund – varför ett projekt?
Hållnäshalvön har en åldrande befolkning – mer än 50 % av invånarna var 2017 över 55 år. Barnkullarna i skolan har krympt de senaste åren. Skolan har till och från varit stängningshotad i flera år. Allt färre är engagerade i ideellt föreningsliv.
Många bostäder säljs som fritidshus och står därmed tomma större delen av året. Få företag är verksamma inom besöksnäring, trots ett stort potential med kulturlandskap och naturreservat, vild kust, vackra fiskelägen och närhet till både Uppsala, Gävle, Stockholm och Arlanda.
Ett plötsligt akut stängningshot av skolan under vårvintern 2018 ledde till två stormöten arrangerade av Sockenrådets styrelse, lokal valdebatt och tankar på att starta ett utvecklingsprojekt som på bred front banar väg för en nytändning för bygden.
Syfte med projektet
- Skapa både attraktionskraft och förutsättningar för barnfamiljer att flytta in, för ungdomar att bo kvar/återvända efter studier, fritidsboende att flytta hit permanent – och därmed ge en grogrund för en framtida befolkning av fastboende på Hållnäshalvön.
- Öka antalet besökare till Hållnäshalvön, och därmed skapa förutsättningar för fler företag och arbetstillfällen.
- Öka medvetenheten och intresset för Hållnäshalvön och skapa en positiv anda.
Följ projektet på Instagram och Facebook (hallnas.info) och hjälp oss att synliggöra och marknadsföra vår fina bygd med taggarna #framtidhallnas och #hållnäs.
Har du frågor om Framtid Hållnäs, eller vill du anmäla dig till Sockenrådets mejlinglista? Mejla projektledarna Åsa Norling och Linda Wicktröm på framtid@hallnas.info