Bredbandsnytt april 2020

Här kommer en ny uppdatering om läget för bredbandsutbyggnaden via radiolänk/fiber på Hållnäshalvön:

Coronapandemin påverkar tyvärr även våra samarbetspartners med personal som är hemma och problem med leveranser, vilket kan leda till förseningar.

Det förändrade samhällsläget kan också leda till större behov av stabil internetuppkoppling för distansarbete. Vill du teckna avtal för stabilt bredband via radiolänk eller fiber, kontakta våra samarbetsparters Bluecom (radiolänk) och TFN (fiber). Har du frågor till bredbandsgruppen, mejla info@hallnas.info.

 

NYTT! Pausade abonnemang. För dig som har ett fritidsboende (anslutningsadressen brukas som fritidsboende och ingen är skriven på adressen) finns möjligheten att pausa din internettjänst under period då du inte behöver abonnemanget, tex. under vintermånaderna. Läs mer på HebyNets hemsida.

 

Fiber mellan Fagerviken och Hjälmunge Tidsplanen är att alla som beställt fiber mellan Fagerviken och Hjälmunge ska erbjudas inkoppling under sensommaren, för de fastigheter som ligger på ”rätt” sida om stamfiber och spridningsbrunnar. De beställare som finns på andra sidan vägen beräknas installerade sista kvartalet på 2020.

 

Stamfibersträckan Hjälmunge-Klungsten Arbetet med förprojektering ska starta omgående.
Ett erbjudandet är på väg ut till postlådor längs den sträckan.
Tidsplanen är att arbetet ska kunna komma i gång i år, om markavtal och Trafikverkets tillstånd kommer i mål i inom någon månad.
Hjälmunge
Förprojektering för fiber i Hjälmunge är färdigt.
I Hjälmunge kommer radiolänkkunder att anslutas ”så snart som möjligt”.
Återställning av ett antal oavslutade grävarbeten, på t ex skolgården.
Lasse Larsson i bredbandsgruppen inventerar problemområden snarast. TFNs entreprenör gör förarbeten inför asfaltering samt justerar skolgården. Arbetet sker under våren.
Fågelsundet och Enskär: extra master
Bluecom har tidigare meddelat att viss omfördelning i projektbudgeten möjliggör extra mindre spridningsmaster (preliminärt i närheten av Fågelsundet och Enskär). Utrustning som skulle ha placerats i Sikhjälma (där det finns väldigt få beställningar av Air2Fiber) hamnar i Enskär/Fågelsundet, där vi har många beställningar. Bruno Hagenbring i Fågelsundet leder och samordnar förarbetet om dessa eventuella master tillsammans med Bluecom och Sverker Sjöqvist i Årböle.  Förarbetet bör vara klart i April.
Installationsplaner radiolänk Air2Fiber
Installationsarbetena för vattentornet i Skärplinge, samt masterna i Fagerviken och Edvalla kommer att slutföras vecka 15.
Därefter planeras att ett arbetslag om fyra installatörer kör på med de slutkundsinstallationer som är aktuella i Fagerviken och Edvalla.
Ambitionen är att alla fastigheter med fri sikt till mast ska vara i drift innan sista april.
Masten i Hermansbo ska bestyckas så snart som möjligt så att alla med fri sikt till mast ska vara uppkopplade innan midsommar (Hållen, Slada, Hjälmunge).
Masten i Storsten (del av Gudinge, Klungsten, Slada hamn, Vedlösa, Norrbo) bestyckas under maj, senast juni månad.
OM byggnadsarbetena med mast (er) i Fågelsundet är färdiga så är ambitionen att även Fågelsundet ska vara påbörjad med slutkundsinstallationer under sommaren 2020.
I södra delarna av Hållnäs så taktas den utbyggnaden beroende på hur microvägslänkningen (länkhopp?) fortskrider.
Årböle byggs på sensommaren, förutsatt att bygglov, mark- och elavtal är klart.
Efter Årböle bestyckas Ängskär/ Flottskärs, Kvarnbo samt Konradslunds master.
Viktigt att tillägga: Installationer hos kund sker i första hand hos de med fri sikt till mast först och sedan tas lösningar fram från fall till fall.
Brasklapp: Planerna förutsätter att tillgänglig/bokad personal är friska och tillåts arbeta i den planerade omfattning som projektet räknat med (Coronarelaterat).

Hur når vi er? Information om bredbandserbjudande har gått ut i alla fysiska brevlådor, via informationsmöten, Sockenrådets mejlinglista samt i sociala medier. Bredbandsgruppen ber alla om hjälp att sprida info till dem som kanske ändå inte nåtts. Tack på förhand! (Sockenrådet mejlar enbart de som aktivt anmält sig till vår mejlinglista. Anmäl dig till mejlinglistan genom att skicka ett mejl till framtid@hallnas.info).

 

Gamla avtal. Många har frågat om hur man tar sig ur gamla avtal som binder en till IP Only. Konsumentvägledaren vid Tierps kommuns medborgarservice har skapat en mall som man kan använda om man mejlar IP Only för att säga upp sitt avtal, som alltså måste vara äldre än 24 månader.  Här finns mallen.Berätta gärna ovanstående för äldre grannar eller släktingar, som kanske inte nås av information från oss, och uppmuntra dem att kontakta John Lundin, konsumentvägledare på Tierps kommun, om de har behov av rådgivning. Telefon 0293-21 80 88. E-post: medborgarservice@tierp.se.

 

Mer information om bredbandsutbyggnaden. För mer info, alla länkar till avtal mm, samt “vanliga frågor och svar”  om Sockenrådets bredbandsutbyggnad, vänligen besök hallnas.info/bredbandsutbyggnad-i-hallnas/. Klicka på respektive blå knapp (“Tjänster och konstnader”/”Teknik”/”Bakgrund/”Övrigt”) på hemsidan, eller se alla frågor och svar här.

Har du andra frågor eller funderingar? Hör av dig till info@hallnas.info – vi vill gärna höra från er!

PS: Hoppas ni har förståelse för att vi har svårt att hålla koll på frågor som dyker upp i Facebooktrådar. Vill ni få svar på frågor eller ha dialog med oss i bredbandsgruppen är det bäst att använda email: info@hallnas.info. Tack!

Vänliga hälsningar,

Bredbandsgruppen för Hållnäs Sockenråd

Lasse Larsson (Edvalla), Sverker Sjöqvist (Årböle), Bruno Hagenbring (Fågelsundet), Olof Holmberg (Vedlösa), Mathias Lycke (Vedlösa)